Afbeelding

Duitse retailer Edeka neemt Nederlandse agf-leverancier over

Door: Gé Lommen · leestijd 1 minuut Nieuws

De Duitse marktleider in de supermarktsector Edeka neemt bedrijfsonderdelen over van een Nederlandse agf-leverancier. Het gaat om ‘De Groot Fresh Group’ in Hedel. De overnemende partij is Everest, de inkoopdochter van Edeka, waar ook Jumbo en Picnic lid van zijn.

Van De Groot Fresh Group neemt Edeka Group de bedrijfsonderdelen De Groot International en De Groot Fresh Ripening over. De medewerkers van deze twee onderdelen gaan mee over naar Edeka. Of anders gezegd: naar Everest Fresh. Everest in een inkoopalliantie, het is onderdeel van Edeka en verder zijn dus Picnic en sinds kort Jumbo lid van Everest en evenknie Epic, beide gevestigd in Amsterdam. De Groot als geheel wordt huurder van het pand van De Groot, nabij de A2 in het Gelderse Hedel.

Edeka is marktleider in de Duitse supermarktsector, gevolgd door Rewe, Aldi en Lidl. Edeka Group omvat niet alleen de formule Edeka, maar ook Netto, een merkendiscounter. Edeka Group heeft een jaaromzet van ongeveer € 66 miljard. Daar horen ook allerlei activiteiten bij die losstaan van supermarktexploitatie, zoals een wijngroothandel. En een tak als Edeka Foodservice, groothandel voor horeca en foodservice. Daarnaast heeft Edeka zowel Everest als Epic Partners in het leven geroepen, beide inkoopallianties.

In Duitsland heeft Edeka Group bij elkaar ongeveer 11.000 supermarkten, variërend van Edeka’s van multifranchisers tot filialen van discountformule Netto en de ‘grote’ formule (qua vvo) Marktkauf. Edeka is in principe een supermarktondernemerscoöperatie, ongeveer vergelijkbaar met Plus in ons land. Alleen, Netto is een filialenorganisatie en de operationele leiding daarover staat los van de ondernemerscoöperatie. Edeka is ook al enige tijd aan het samenwerken met het Nederlandse Picnic. Picnic breidt uit met e-commerce, als zogeheten ‘pure player’ (geen winkels, alleen e-commerce), voorheen alleen in Nederland, maar sinds het Duitsland heeft betreden is dat in samenwerking met Edeka.

De Groot Fresh Group is agf-leverancier. Dat blijft na de overname bestaan. Alleen de onderdelen ‘International’ en ‘Ripening’ gaat nu naar Edeka/Everest. De Groot blijft dan bestaan uit: De Groot Fresh Transport, De Groot Fruit & Vegetables en De Groot UK. Deze drie beleveren groothandel, retail en foodservice.

Andries van den Bogert zal de De Groot-onderdelen aansturen die naar Edeka overgaan. De gebroeders De Groot zullen leiding blijven geven aan de overgebleven onderdelen van het gelijknamige bedrijf. De onderdelen die Edeka heeft overgenomen, krijgen de naam ‘Everest Fresh Groenten & Fruit’. De partijen hebben geen overnamebedrag of andere financiële details bekendgemaakt (foto: een Edeka in Braunschweig, van ondernemers vader en zoon Görge, fotobron: FoodPersonality).

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.